EYBL Boys 2000 Division 2, 1st Stage Riga 19.-22.11.2015

Valmentaja Petka Lehtisen turnausraportti:

WCAS III:n ensimmäinen EYBL-turnaus on ohi ja on yhteenvedon aika. Nyt turnauksessa olleista kahdeksasta joukkueesta VBL Brussels oli omaa luokkaansa ja muut seitsemän joukkuetta ovat keskenään aika samantasoisia. VBL Brussels:illa pelinopeus ja puolustuksen intensiteetti olivat ainoana joukkueena hyvää kansainvälistä tasoa, muut joukkueet ovat vasta oppimassa niitä meidän tapaan. Nyt pelatuista viidestä pelistä kolmessa pelasimme voitosta, neljännessäkin se olisi ollut mahdollista. Samoin jatkossa pelit tulevat varmaan olemaan tasaisia, joten sarjataso on meille sopiva.

boys_2000_1

Peleissä kohtasimme samoja haasteita, joihin lähes jokainen suomalaisjoukkue törmää kv-peliensä alkutaipaleella. Pelaamisen intensiteetti eli pelinopeus ja aggressiivisuus on jotain sellaista, jota ei pelaajille pysty selittämään, vaan pelaajien pitää kokea se itse. Korin läheltä viimeistely, pallosta huolen pitäminen sekä puolustuslevypallopelaaminen olivat asioita, joissa on haastetta selvästi enemmän kuin kotimaan peleissä.

Hyökkäämisen onnistumisesta kertova PPP-arvo (pisteet/pallonhallinta) oli korutonta katsottavaa tilastoista: 0.47, 0.6, 0.49, 0.62 ja 0.24. Kyseinen arvo kertoo kuinka monta pistettä teemme jokaista pallonhallintaa kohden, joten luonnollisesti pallonmenetykset sekä alhaiset heittoprosentit laskevat arvoa. Suurin osa menetyksistä tuli kolmenlaisissa tilanteissa: huonon syötön (väärä valinta/syötön laatu), väärässä paikassa kuljettamisen tai askelvirheen vuoksi. Kehittyminen näissä vaatii taitoharjoittelua sekä pelin ymmärtämisen kasvua.

Heittokartta näytti ihan hyvältä monen pelin jälkeen, suurin osa heitoista oli korin läheltä tai vapaita kolmen pisteen heittoja. Korin läheltä viimeistelyssä meillä on ehkä eniten kehittymisen varaa. Silloin kun olisi paikka ajaa “kovaa loppuun asti” jätämme sen käyttämättä ja muissa tilanteissa taidot eivät riitä hyväprosenttiseen viimeistelyyn. Sisäpelaajilla viimeistelyssä kontaktin ottaminen tai harhauttaminen sekä sen jälkeen tasapainoisen ja hallitun ratkaisun tekeminen korkealta on avain parempaan korintekoprosenttiin jatkossa. Vapaiden kolmen pisteen heittojen prosentti ei myöskään ole riittävällä tasolla. Mahdollinen syy tähän voi olla se, että valintojen tekeminen pitää tapahtua automaattisesti ja tämän jälkeen kaiken (pysähtyminen + heittovalmius + heittoliike) pitää tapahtua nopeammin kuin kotoisissa sarjoissa.

boys_2000_2

Pelaajat saivat myös oppia vastustajien fyysisyydestä sekä urheilullisuudesta. VBL Brusselsin puolustuksen paine oli niin kovaa, että ajoittain emme pystyneet hyökkäämään kohti koria, vaan pelasimme lähellä puolta kenttää ja sivurajalta sivurajalle. Joukkueessamme oli yksi pelaaja, jonka nopeus riitti puolustamaan vastustajan pallollisia ulkopelaajia. Nopeuden lisäksi olemme pääsääntöisesti jäljessä voimassa ja ponnistusvoimassa, ehkä kestävyydessäkin.

boys_2000_3Turnaus avasi varmasti monelle pelaajalle sen, missä he henkilökohtaisesti ovat suhteessa kansainväliseen pelaamiseen. EYBL:iin osallistuminen on hieno mahdollisuus kehittyä pelaajana. Ne pelaajat, jotka osaavat poimia näistä peleistä itselleen tärkeimpiä kehityskohteita ja oppivat suuntaamaan fokuksen oikeisiin asioihin, tulevat varmasti kehittymään paljon. Aika näyttää, ketkä ne pelaajat tästä ryhmästä mahdollisesti ovat. Joukkueemme MVP-pelaajaksi turnauksessa valittiin Wiljami Tiainen ja Tony Rantanen palkittiin joukkueen sisäisellä palkinnolla positiivisimpana yllättäjänä.