WCAS II JÄLLEEN OPPIMATKALLA LATVIASSA

West Coast All-Stars II:n päävalmentajan Antti Saarisen raportti 22-25.1.2015 Riikassa käydystä EYBL-turnauksesta.

Matkaan lähdettiin Helsinki-Vantaan lentokentältä 12 pojan ryhmällä torstai-illalla. Majoitus ja pelipaikka olivat samassa paikassa kuin viime kerralla, joten valmistautumisen alku ainakin sujui enemmän rutiininomaisesti.

riika_kuva1

Perjantaiaamu starttasi aikaisin klo 9.00 Tallinnan Kalevia vastaan. Kalev on kerätty joukkue Tallinan parhaista pelaajista. Ottelu alkoi meidän kannalta todella hyvin. Hallitsimme ensimmäistä jaksoa ja onnistumisia tuli ilahduttavasti laajalta rintamalta. Toisella jaksolla vastustaja muutti miespuolustuksensa paikkapuolustukseksi, jolloin ero alkoi pikkuhiljaa kaventua ja tauolle siirryttiin tasalukemissa 24-24. Kolmannella jaksolla paikkapuolusus jatkui emmekä saaneet enää onnistumisia hyvistäkään paikoista. Vastustaja kiri hiljalleen karkuun ja säilytti johtoasemansa loppuun saakka. Niukka 10 pisteen tappio ensimmäisestä pelistä lukemin 52-62.

Toisessa pelissä kohtasimme ensimmäisen turnauksen jälkeen toiseksi viimeisenä olleen VKM:n Liettuasta. Ennen ottelua oli jo selvä, että sarjataulukolla ei ole mitään väliä tässä sarjassa, kun jokainen neljästä lohkosta on eritasoinen. VKM:llä oli kunnia kohdata ensimmäisessä turnauksessa mm. liettuan suuruudet Saboniksen koripallokoulun sekä Klaipedan. Ottelu oli varsinkin ensimmäisen jakson osalta täydellinen ylijuoksu. Emme olleet vielä kohdanneet näin urheilullisia, taitavia, fyysisiä ja fiksuja pelaajia tässä sarjassa. VKM löi luun kurkkuun alun 23-0 runilla. Tästä eteenpäin ottelu eteni tasaisesti. Voitimme heitä vastaan kaksi jaksoa, mutta lopulta taululla oli tylyt 60-85 numerot. Hienoa tässä ottelussa oli, että emme luovuttaneet missään kohtaa vaan yritimme hyvällä asenteella selvästi parempaa vastustajaa vastaan.

Perjantai-illalla suuntasimme Lido-ravintolaan syömään. Täällä jokainen pojista ja staffista sai vatsansa tosiaankin täyteen. Ruokailun jälkeen kävimme vielä hieman mittelemässä staffin kanssa ensin Kalashnikoveilla ja sen jälkeen raviradalla. Pojat pääsivät myös mittelemään taitojaan raviradalle. Julle uhosi jo ennen starttia voittavansa ja niin siinä myös kävi. Voitoksi tuli noin metrin mittainen nalle.

riika_kuva2

Lauantaina aloitimme puolalaista KKS Kobierzyce vastaan. Vastustajan syömähampaat olivat neljä 200-205 cm pitkää taitavaa pelaajaa. Jäimme auttamattomasti pieniksi vaikka jokainen jakso oli kohtalaisen tasainen. Kolmen pisteen heittopelimme takkusi oikein urakalla. Kaikki pelanneet 10 poikaa yrittivät, mutta vain kaksi meni sisään 25 yrityksestä. Vastustajan taitava laituri rokotti kovilla prosenteilla 27 pistettä ja hänen tehokkuuslukema oli melkein sama kuin meidän koko joukkueen. Loppulukemat olivat puolalaisille 47-67.

Illalla sitten pääsimme maistamaan ensimmäistä EYBL-voittoa kun vastaan asettui paikallinen BS DSN. Tavoitteemme oli häiritä Latvian maajoukkuepelaajien Kurucs ja Zagarsin pelaamista. Aloitushypyn jälkeen näytti jo siltä, että Kurucs saa hyvän draivin päälle, kun pääsi heti yksin läpi, mutta onneksemme donkkiyrityksessä pallo osui takarautaan ja kimposi siitä kauas korilta. BS DSN vei ensimmäisen erä viidellä pisteellä, mutta me kirimme rinnalle ja ohi toisella jaksolla. Tällä jaksolla kolmen pisteen heitot upposivat kiitettävällä tarkkuudella (4/8) ja tauolle siirryttiin meidän 43-37 johtoasemassa. Kolmannella jaksolla BS DSN tuli kovalla ryminällä ja vei jakson nimiinsä 16-5, joten viimeiselle jaksolle lähdimme 5 pisteen tappioasemasta. Saimme jälleen kovalla puolustuksella painostettua vastustajan pelurit huonoihin ratkaisuihin ja pääsimme mukaan peliin. Peli etenikin vuorojohdossa aina viimeisille minuuteille asti. Puoliminuuttia ennen loppua Karri pääsi tekemään kakkosen Jussin hyvästä syötöstä ja siirryimme pisteen johtoon. Jussi riisti seuraavassa puolustuksessa pallo ja Eero pääsi viimeistelemään loppulukemat 68-65 vapariviivalta. Todella upea taisteluvoitto kaikilta 12 pelanneelta pelaajalta. Jokainen pelaajista laittoi itsensä likoon ja löysimme tarvittavan määrän jalkaa taitavan mj-kaksikon pysäyttämiseksi.

riika_kuva3

Harri roudasi koko jengin vielä ei-niin-pikaruokalamaiseen pizzeriaan ja pääsimme sentään ennen puoltayötä nukkumaan ja palautumaan sunnuntain ainoaan kamppailuun. Tässä pelissä vastustajana oli Rosa Sport Puolasta. Joukkueet olivat aika tasamittaiset, joten nyt piti ainakin fyysisiltä ominaisuuksilta pärjätä kamppailussa. Alku lupasikin hyvää taistelua ja pärjäsimme hyvin puoliaikaan asti. Jälleen paikkapuolustus toisella puoliajalla vaikeutti riittävästi pelaamistamme ja vastustaja pääsi siirtymään johtoasemaan. Viimeiselle jaksolle lähdettäessä tilanne oli kutkuttava 49-47 puolalaisille. Eero ja Oskari veivät meidät vielä alkuminuuteilla johtoasemaan, mutta puolalaiset olivat terävempiä loppuminuutit vieden ottelun nimiinsä 64-55.

Turnauksen meidän joukkueen osalta parhaimpana palkittiin Forssan Oskari Kaseva. Hän osoitti rohkeutta hyökkäyspäässä ja varsinkin puolustuspään meriiteillä palkinto meni oikeeaan osoitteeseen. Oskari osoitti  läpi turnauksen hyvää 1vs1 puolustusta ahdistaen hienosti vastustajan takamiehiä.

riika_kuva4

Joukkueemme ei kuitenkaan ole yhden tai kahden pelaajan ryhmittymä, jonka varsinkin voittopeli osoitti. Silloin kun löydämme ne kuumimmat pelaajat niin lopputulos voi hyvin olla parempikin kuin sarjataulukko esittää. Haastavaa on, mutta niin tässä ykkösdivarissa kuuluu ollakkin. Mitään ei saa ilmaiseksi ja pieni nukahdus kentällä maksaa paljon.

On todella hienoa Turkukoris ry:ltä, että pojat pääsevät pelaamaan näin kovia pelejä kotimaisen valtakunnan sarjan lisäksi. Seuraavaksi suuntaamme koripalloa uskonnoksi harjoittavaan Liettuaan 26-29.3 kohtaamaan mm. aikaisemmin mainitsemani Saboniksen ja Klaipedan.

Vielä suuri kiitos joukkuejohtajallemme Harri Ala-Kortekselle. Hän osaa upeasti hoitaa tonttinsa ja kaikki toimii kuin liukuhihnalta.