West Coast All-Stars III, Kandava 17.-20.3.2016

(Päävalmentaja Petka Lehtisen raportti turnauksesta)

kandava2016_4

Kauden viimeisessä turnauksessa saimme vastaamme keskimäärin kovempia joukkueita kuin aiemmissa kahdessa turnauksessa. Pelaamisemme parani sopivasti aiempaan verrattuna, sen ansiosta teimme turnauksen jokaisesta ottelusta “pelin”. Pelissämme moni asia oli kehittynyt, mm. tilankäyttö, pallon liikuttaminen, reagointi- ja kamppailupelaaminen sekä viimeistely olivat parhaimmillaan oikein hyvällä tasolla. Tämä näkyi tilastoissa menetysten vähenemisenä ja tehokkaampana hyökkäyspelaamisena, ainakin jos niitä suhteutetaan vastustajien tasoon. Esimerkiksi Tsmoki-Minskiä vastaan menetimme 21 kertaa ja PPP-arvomme oli 0,74, aiemmissa turnauksissa emme olisi niin hyvää joukkuetta vastaan päässeet lähellekään kyseisiä lukemia. Emme myöskään hämmentyneet isojen ja fyysisten vastustajien paikkapuolustuksia, vaan liikutimme palloa mallikkaasti ja hyökkäsimme pallon liikkeen jälkeen rohkeasti.

Miksi pelimme oli nyt merkittävästi parempaa aiempaan verrattuna? En osaa vastata siihen yksiselitteisesti. Osin voi olla kyse siitä, että pelaajat alkavat tuntea toisiaan tai se, että he uskaltavat pelata rohkeammin, kun ovat tottuneet sarjan tasoon.

Toisaalta tässä on hyvä muistaa, että oppiminen vie aina aikansa: haasteisiin, joita pelaajat ovat kohdanneet aiemmissa turnauksissa, on nyt opittu ratkaisuja.

Toki suoritustaso vaihteli vielä otteluiden sisällä runsaasti, mutta voimme olla tyytyväisiä esityksiimme, vaikka tuloksena olin vain yksi voitto viidestä pelistä. Hyvien peliesitysten lisäksi osalle pelaajia iloa tuotti reissun kohdalle osunut karkkipäivä!

kandava2016_5

Jokainen pelaaja on kauden aikana saanut varmasti lisää oppia koripallosta sekä siitä, mitä pelaajana korkeammalle tasolle nouseminen vaatii. Ulkopelaajilla nopea pallonkäsittely, Catch & Shoot -heittoon pysähtyminen 1,5-tahdilla kahden tahdin sijaan, urheilullisuus sekä monipuoliset viimeistelytaidot ovat ainakin korkealla kehitettävien asioiden listalla. Ison roolin pelaajille EYBL:issä tuli vastaan vastaavasti ainakin sulkemisen tärkeys (Suomessa saavat levypallon pelkällä koolla) sekä häirittynä korin alta viimeistelyn vaikeus kv-peleissä kotimaan peleihin verrattuna sekä vastustajien isojenkin pelaajien nopeus. Nämä ovat hyviä teemoja pelaajille kesäharjoitteluun.

kandava2016_6

EYBL-projektimme menee nyt kesäksi tauolle. Toivottavasti otamme mallia WCAS II:sta ja parannamme pelaamista toisena EYBL-vuotena vielä lisää. Suuret kiitokset kaudesta valmentajille Tonille ja Aleksille, pelaajille sekä Turkukoriksen taustajoukoille, erityisesti Tapalle!

Petka