WEST COAST ALL-STARS PELASI ITSENSA EUROOPAN HUIPULLE

EYBL perjantai tuotti voiton ja tappion

West Coast All-Stars lähti varhain perjantaiaamuna EYBL-turnaukseen Riikaan jatkamaan tammikuussa alkanutta viiden pelin voittoputkea. Putkeen saatiin kuudes osa, mutta seitsemättä peliä putki ei enää kestänyt.

1

Aikainen aamu ei haitannut ensimmäisessä pelissä Tapiolan Honkaa vastaan vaan joukkue oli terävänä heti ylösheitosta lähtien. Valmennusjohdon ja runsaan fanijoukon iloksi WCAS karisti unihiekat silmistään ja vei ottelun alun lukemin 15 – 0. Tämän jälkeen meno tasaantui ja laajalla rotaatiolla päädyttiin lopulta loppulukemiin 50 – 31.

Pelissä Eero Innamaa teki eniten pisteitä, vaikka huilasi koko neljännen jakson. Muitakin onnistujia oli paljon, joista esiin nostettakoon Eero Lehtonen ja Lauri Aaltonen, jotka tekivät pyyteetöntä työtä puolustuksessa joukkueen eteen ja siinä sivussa saivat muutaman onnistumisen myös hyökkäyspäässä.

Iltapäivällä kohdattiin etukäteen kovaksi tiedetty latvialainen BS Spars, joka tulee Ventspilsin rannikkokaupungista. Helppoa peliä ei todellakaan tullut vaan jo 10 pisteen karkumatkalla ollut WCAS joutui lopulta taipumaan tiukkojen loppuvaiheiden jälkeen lukemin 60 – 58.

Tappio ei johtunut asenteesta eikä yrityksen puutteesta vaan yksinkertaisesti siitä, että BS Spars oli tuon yhden korin parempi joukkue. Joukkueesta löytyi myös yksilöt, jotka pujottivat kovat ratkaisut lopussa sukan läpi. Varsinkin BS Sparsin koko ottelun pimennossa pysynyt 202-senttinen tähtipelaaja Roberts Blumbergs laittoi pallot pussiin silloin kun sitä eniten tarvittiin.

Ottelun onnistujiin voidaan laskea Joona Airenne, joka upotti kolme kolmosta peräkkäin kolmannella jaksolla ja valoi uskoa WCAS:n joukkueeseen. Koko kevään ikävästä polvivaivasta kärsinyt Tuomas Saarinen otti kaavailtua isomman roolin, kun hän nousi ennakoidusta roolista Teemu Jarhion tuuraajana isompaan asemaan pelaten hyvän pelin.

 

Lauantaipäivän huumaa Riikassa

Lauantaiaamuna vastassa oli etukäteisarvioissa turnauksen heikoimmaksi arvioitu BC Hito Viron Johvista. Arviot pitivät paikkansa ja WCAS ”naatiskeli” helpon ja samalla henkeä nostattavan voiton lukemin 96 – 49. Pelissä päästiin yhdessä tuulettamaan onnistumisia, joita tuli jokaiselle 11 pelissä kokoonpanossa olleelle pojalle.

2

Erityismaininnat menevät Nikkelle Lampiselle ja Lauri Aaltoselle, jotka molemmat upottivat koreja kaukaa ja läheltä. Kotimaisen SM-sarjan levyrikunkku Nikke Lampinen kävi poimimassa peräti 5 hyökkäyspään ribaria ja upotti kakkoset tarkasti. Lauri Aaltonen taasen huudatti pelikavereitaan peräti 4:llä kolmosella. Valtteri Järvenpää kunnostautui myös levypalloissa ja vahvoilla ajoillaan virolaispuolustuksen sydämeen.

Iltapäivällä vastaan asettui Itä-Venäjän ihme Spartak Primorje kaukaa Vladivostokista, joka kuuluu EYBL:n kärkikastiin. Peli oli parasta mitä WCAS on lyhyen historiansa aikana esittänyt ja tuloksena oli ennakkokaavailuja suurempi voitto lukemin 66 – 49.

Olimme aikaisemmin nähneet Spartakilta pari peliä ja tiesimme heidän parhaat pelaajat ja sen, että he pelaavat lähes pelkästään paikkapuolustusta. Eero Lehtonen vei täysin Spartakin ykköspyssyn Lev Serduikin pelihuumorin olemalla iholla koko ajan. Lev tuskastui ja pääsi suihkuun ennen aikojaan viiden virheen rasittamana. Toinen Eero eli Innamaa taasen väänsi hienosti toista  Spartakin syömahammasta Zakhar Belkovia vastaan saaden tämän hermostumaan ja sortumaan yhteen typerään EU-virheeseen.

Eerojen lisäksi todellinen voittokorien takoja oli Vasaramäen kultaranteenakin tunnettu Joona Airenne, joka upotti kolmannella jaksolla koreja liukuhihnalta. Joona katkaisi myös selvässä johtoasemassa Spartakin orastavan kirin ja 6-0 runin viileällä ”and 1” suorituksella eli pisti rikottaessa pallon pussiin ja asteli sen jälkeen vapariviivalle.

 

Korishuuma jatkui Riikassa sunnuntainakin!

Kaikkien ristiin menneiden ottelutulosten ja excel-taulukkolaskelmien jälkeen West Coast All-Stars oli sunnuntain aamupelissä Tallinnan Kalevia vastaan sellaisessa tilanteessa, että voitto kaikki aikaisemmat pelinsä voittaneesta tallinnalaisista veisi WCAS:n toiseen perättäiseen EYBL-turnausvoittoon, mutta toisaalta tappiolla oltaisiin mitalien ulkopuolella.

3

Koko pitkän viikonlopun hyvällä asenteella pelannut WCAS ei jättänyt spekulaatioille tilaa vaan nautiskeli selvän voiton 102 – 60 lukemin. WCAS oli koko pelin kuskin paikalla eikä Kalevista ollut kunnolla edes matkustajaksi. Onnistumisia tuli taas laajalla rintamalla. Joona Airenne oli edelleenkin suorastaan liekeissä, Eero Innamaa hallitsi kenttää molemmissa päädyissä, Nikke Lampisen heitto tippui ja levypallot tarttuivat, Eero Lehtonen pimensi yhdessä Joonas Kyllösen kanssa Kalevin tornin, Teemu Jarhio ja Valtteri Järvenpää loivat nopeudellaan tekopaikkoja itselleen ja muille jne.

Kuudes pelaaja eli runsaslukuinen fanilauma teki otteluista ikimuistoisia äänekkäällä kannustuksellaan ja aidolla ilolla joukkueen menestyksestä.

Voiton ja kultamitalien ohella kotiin tuomisena oli komea kannu sekä Joonan valinta All-Stars viisikkoon ja Eero Innamaan valinta koko turnauksen MVP:ksi.

4

Pelin jälkeen EYBL:n presidentti Guntis Senhofs pyysi valmentaja Niemistä palaveriin ja kruunasi sunnuntai päivän ja miksei koko tähänastisen WCAS toiminnan ilmoittamalla, että EYBL-organisaatio on myöntämässä WCAS:lle villiä korttia ensi kaudeksi EYBL:n I-divisioonaan. Tästä mahdollisuudesta keskusteltiin syksyllä, kun olimme sopimassa EYBL:iin osallistumisesta, mutta siitä huolimatta asia tuli yllätyksenä. Tällaisia tilaisuuksia suomalaisille joukkueille tarjotaan erittäin harvoin – WCAS:n pelaajille on avautumassa mahdollisuus testata taitojaan ikäluokkansa Euroopan parhaita pelaajia vastaan. Tämä merkitsee myös sitä, että joukkueen yhteisharjoittelumäärää pitää lisätä selvästi. Pelkkä yksi tapaaminen ennen turnausta ei riitä vaan yhteisharjoittelusta pitää luoda yhteistyössä seuravalmentajien kanssa säännöllistä.

5