Yhteistyöllä Euroopan kentille

Petteri Hirvonsalon kirjoittama lehdistötiedote West Coast All-Starsin toiminnasta

Suomalainen koripallo kulkee tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa. Susijengin vahvan EM-kisamenestyksen jatkumona Korisliigan kärkiseurat ovat pelanneet voitokkaasti tasokkaissa EuroChallenge- ja Eurocup-kilpailuissa. Nyt myös läntisen alueen junioriseurat osallistuvat historiallisella yhteistyöllä euro-otteluihin. Neljän seuran (Uudenkaupungin Korihait, Kaarinan Ura Basket, Salon Vilpas ja Turun NMKY) yhteistyöstä syntyi West Coast All-Stars, joka osallistuu tammikuussa alkavaan EYBL-sarjaan, eli nuorten Euroliigaan. Nuorten Euroliiga on yksi maanosamme kovimmista juniorisarjoista. Joukkueeseen on valittu 14 vuonna 1998 syntynyttä pelaajaa. Päävalmentajana toimii Tapio Nieminen ja hänen apunaan Ismo Saarinen.

EYBL:iin osallistuminen tuli esille, kun tänä vuonna perustetussa koripallon tukiyhdistyksessä Turkukoris ry:ssä mietittiin tulevaisuuden suunnitelmia. Suomessa on aikaisemmin tehty yhteistyötä seurojen välillä ja alueen sisällä, mutta näin laaja yhteistoiminta on harvinaista.

? Idea tuli Turkukoriksen toimintaa mietittäessä Ura Basketin B-poikien joukkueenjohtajalta Tomi Airenteelta, kenen poika Joona osallistui EYBL:iin viime kaudella Tapiolan Hongan kanssa.

? On melko ainutkertaista koko Suomen mittakaavassa, että neljästä toisiaan vastaan kilpailevasta seurasta on koottu yksi joukkue. Jos tämä koostumus saadaan vielä toimimaan yhdessä sekä kentällä että sen ulkopuolella, ovat pelaajat ja staff onnistuneet erinomaisesti tehtävässään, valmentamisen lisäksi WCAS-projektin forssalaistaustaisena dynamona toimiva Nieminen kertoo.

West Coast All-Starsin tavoitteet Nuorten Euroliigan alun suhteen ovat maltilliset, koska joukkueen yhteinen aika ennen ensimmäiseen turnaukseen matkaamista jää vähäiseksi. Vain aika näyttää, miten neljästä eri joukkueesta koottu ryhmä hitsautuu yhteen, mutta kasassa on potentiaalinen joukkue.

? EYBL:iin osallistumisen perimmäisenä tavoitteena on tarjota kovia kansainvälisiä pelejä valituille pelaajille. Vähäisestä valmistautumisajasta /yhteisharjoittelusta johtuen on mielenkiintoista nähdä, miten poikien
yhteispeli sujuu. Matkan varrella tavoitteena on tietysti joukkuepelin paraneminen turnaus turnaukselta, yksilöiden kehittyminen kovissa kansainvälisissä peleissä ja tietysti myös tuloksellinen menestyminen, Nieminen jatkaa.

West Coast All-Starsin pelit alkavat sarjan II-divisioonassa 10. päivä tammikuutta. Ensimmäinen turnaus pelataan Ogressa, Latviassa. Joukkueen pelaajista moni taistelee paikasta 16-vuotiaiden poikien maajoukkueeseen, joka pelaa ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa. Seurayhteistyö on otettu positiivisesti vastaan ikäluokan maajoukkueen valmennusjohdossa.

? EYBL:iin osallistuminen on erinomainen asia erityisesti pelaajien kehittymisen kannalta. Juuri tällaista toimintaa suomalainen koripallo tarvitsee. EYBL on hyvä polku kovien kansainvälisten pelien saamiselle ja edesauttaa myös nuorten maajoukkuepelaajien sopeutumista EM-kisoissa vaadittavaan pelirytmiin ja kovuuteen, kommentoi 16-vuotiaden poikien maajoukkueen päävalmentaja Jyri Lohikoski.

Joukkue menee mukaan EYBL:iin kesken kauden sarjasta luopuneen ToPo:n tilalle ja pelaa kuluvalla kaudella jäljellä olevat kaksi turnausta. Kaudella 2014-15 West Coast All-Stars osallistuu täysipainoisesti liigaan tavoitteenaan menestyminen mahdollisimman hyvin. Liigaan osallistuu joukkueita kaikkiaan 15 eri Euroopan maasta mm. suomalaisittain melko kaukaisia vastustajia Venäjän Vladivostokista ja BC Barsy Kazakhstanista, joka kohdataan heti tammikuun turnauksessa.